vineri, iunie 11, 2010

Note de băutură (IV)


Seară fierbinte la „Librăria mea”. Afară sunt 30 de grade, în pahare – 47! Degustăm un brandy de Jerez, „Cardenal Mendoza” pe numele său, vechi de 17 ani, cu onctuozităţi iezuite, miros de nucă şi gust exploziv. Se face dintr-un soi aparte de struguri spanioleşti, dulci, care cresc în Andaluzia, în apropierea Gibraltarului, iar aroma specifică îi vine de la maturarea în butoaie de stejar american. Ionuţ Olteanu, general manager al Rando Company, importatorul exclusiv al licorii, îmi spune că, la Jerez, localnicii îşi încep ziua de muncă picurînd în cafea vreo zece picături de brandy. Nu mai mult… Apoi lucrează pînă la ora 12, cînd vine canicula. Şi lucrează bine – de vreo 200 de ani, Jerez şi împrejurimile trăiesc de pe urma vinului şi a brandy-ului. S-a născut o adevărată cultură a locului – în fiecare an, la culesul viilor, se organizează Festivalul internaţional de Flamenco şi Parada Şcolii Regale de Călărie, atrăgînd mii de turişti. Despre cardinalul Mendoza, o singură informaţie – a fost „avocatul pledant” al lui Cristofor Columb, la curtea regilor Spaniei, pentru obţinerea fondurilor necesare expediţiei către Americi.

Un comentariu:

  1. interesanta povestea Jerez-ului. cred ca la fel de interesanta ar suna si povestea bauturii portugheze: Porto.

    RăspundețiȘtergere